ПРИЧА О ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ, ДРЖАВАМА, ДРЖАВИ СРБИЈИ И БЕОГРАДУ

Током слободне игре неколико дечака расправљало је о томе шта је планета, шта је Србија, шта је Београд. Ови појмови су деци још увек нејасни. Прошле године смо заголицали дечију жељу за сазнањем о овим појомовима. Јено од питања је било: ''Шта је планета?'' Одговори су углавном били следећи: Планета је Београд. Планета је Србија и сл.

Појмови које треба схватити (деца узраста каква су наша деца још увек не могу да схвате све ове појмове, али вреди још мало заголицати њихове главице):
Шта је свемир?

Шта је планета?

Како се зове наша планета?

Који живи организми живе на нашој планети?
Где живе биљке?
Где живе животиње?
Где живе људи?
Пуно градова и села у којима живе људи који говоре српским језиком чине државу у којој ми живимо, а која се зове...?
Пуно градова и села у којима живе људи који говоре франскцуским језиком зове се .... ти људи се зову....
Држава у којој живе људи који говоре немачиким језиком зове се....
У Енглсекој живе људи који говоре....језиком, они се зову....
И тако даље, и тако даље....
Наша земља се зове....ми говоримо....језиком....ми смо .....
У држави Србији има пуно градова и села...ми живимо у граду који се зове....

Tоком протеклог периода више пута смо се освртали на ову тему.


У нашој медијатеци можете пронаћи електронски материјал ''Наша мала планета'' који смо гледали у вртићу, а који ће деца сигруно желети да погледају више пута, уз Ваше коментаре....

ОД ИСКУСТВА ДО ЗНАЊА - ПРИЧА О СКАКАВЦУ

На огради, у дворишту вртића, сусрели смо се са једним занимљивим живим створењем.
Загонетка:
Шта је то зелене боје и може да скочи далеко?
Одговор: Скакавац.(Фотографије снимљене у дворишту, када су нека деца открила скакавца, налазе се у нашој медијатеци).Затим смо, сутрадан, сазнали много тога о скакавцу. Али, вероватно нисмо све запамтили, па не би било лоше да поновимо ....

Питања за децу:
 1. Скакавац може да скочи веома далеко? ( да, не)
 2. Да би морао да скаче он мора да има развијене бутне кости? (показати где су бутине, да, не)
 3. Када би човек имао тако развијене бутне кости и мишиће да ли би и он могао да скаче далеко? (да, не)
 4. Да ли неки скакавци имају крила? (да, не)
 5. Колико очију има скакавац? (пет)
 6. Где се налазе његове ''уши''- орган помоћу којега чује? ( у његовом стомаку)
 7. Како се зову два израшатаја на глави скакавца помоћу којих он осећа додир и мирис? (антене)
 8. Шта знаш занимљиво о кожи скакавца? Да ли се он некако ''пресвлачи''? ( У току свог одрастања скакавац пет пута пресвуче свој омотач.)
 9. Шта је то ''најезда скакаваца''?
 10. Ко су све природни непријатељи скакаваца? (птице, змије и муве)
 11. Шта знаш занимљиво о мувама и скакавцима?
А сада погледајте заједно слике које се могу наћи на интернету и прочитајте текст. Затим се вратите на питања и покушајте да дате све одговоре.

 
 

Скакавци су инсекти чија је главна одлика, како им и само име каже - да скачу.
На том пољу им нема равних, скакавци су у стању да прескоче раздаљину 20 пута већу од сопствене дужине!!! Замислите само човека који може да из места прескочи око 36 метара! Чак и када би био у стању да се одбаци толиком снагом човеку би далеко већи проблем био да се после толиког `лета` дочека а да се не повреди.
Скакавци припадају фамилији инсеката под именом Ацридидае, и настањују целу Планету са изузетком хладних подручја око полова. Највише их има у тропским шумама, полувлажним и травнатим пределима.
Овај необични инсект има предимензионирани `бутни` сегмент на задњим ногама који омогућава велике скокове. Када током скока/лета процени да се пребрзо креће ка подлози скакавац обично употреби крила како би успорио приземљење. Трљањем својих храпавих ножица о крила, скакавац прави онај карактеристичан звук који можемо чути током лета у природи.
Сви скакавци на глави имају две антене које им служе као орган додира и мириса. На глави скакавца налазе се два велика сложена ока и три мања која се налазе на врху главе, по једно изнад основе антена и једно између њих. Скакавац чује уз помоћ специфичног тимпаналног органа слуха који се налази са доње стране стомака.
Ови инсекти су биљоједи и у устима имају две вилице са јако развијеним зубима за кидање и жвакање. Органи налик прстима које можете видети око уста скакавца зову се палпи и у себи носе чуло укуса. Неке врсте скакаваца су и штеточине пошто се периодично појављују у ројевима и иза себе остављају потпуно уништене пољопривредне површине. Овакве појаве нису карактеристичне за Европске земље и у њима скакавци спадају у позитиван део ланца исхране. Осим што су храна за птице, они преносе и полен.

На свету постоји око 18 хиљада врста скакаваца, међу којима има и оних који се доста разликују од `домаћих` које можемо видети у свом окружењу. Нека условна подела је према дужини антена или `рогова` на оне са дугим и оне са кратким антенама. Миграторна врста која у ројевима уништава пољопривредне површине има кратке антене.
Скакавци имају два пара крила, спољашња ужа и тврда и шира и еластична којима лете. Неке врсте имају закржљала крила или их уопште немају.
Током раста скакавци пет пута пресвлаче свој егзоскелет [спољни скелет карактеристичан за инсекте]. Када тело достигне величини већу од спољашњег скелета, скакавац прогута већу количину ваздуха како би олакшао пуцање свог старог `омотача`.
Женка скакавца полаже од само два до чак 120 јаја у земљу. Њен абдомен је веома растегљив орган састављен од 11 сегмената и може се `извући` попут телескопа. На тај начин женка јаја полаже дубоко у земљу.
Природни непријатељи скакаваца осим птица су и змије али и обичне муве које полажу своја јаја међу јаја скакавца. Када се излегну муве поједу јаја скакавца. Невероватна је чињеница, али муве чак полажу јаја и на само тело скакавца. Несрећна јединка којој се то догоди буде поједена од новорођених мува!


ЕКОЛОШКА ПАТРОЛА У НАШЕМ ВРТИЋУ

ОБРАДА ПРИЧЕ ''КАКО СПАСИТИ ДРВО'' И ПРОЦЕС РЕЦИКЛАЖЕ ПАПИРАУ оквиру дешавања које је носило назив ''Еколошка патрола'', а које представља само део еколошких активности нешег вртића, наш вртић посетио је Министар екологије.
Деца свих група  имала су различите задатке. Наш је био да по ''зеконом тајном рецепту'', који смо отркили из приче ''Како спасити дрво'' направимо рециклирани папир.
Ову причу обрађивали смо и током прошле године и на њу ћемо се вратити и следеће, откривајући сваки пут нове слојеве и знања.
Предлог за родитеље: набавите књигу и прочитајте је са својом децом. Разговарајте.

Са овог линка можете бесплатно скинути занимљиву едукативну игру која ће деци ближе објаснити процес рециклаже:
http://www.planetozkids.com/ozzoom/games/recyclorama-game.htm

Слиике са активности ''Еко-патрола: рециклирамо папир'' налазе се у нашој медијатеци.Више о догађају ''Еколошка патрола'' сазнаћете ако из медијатеке узмете ЦД ''Еколошка патрола'',