ОД ИСКУСТВА ДО ЗНАЊА - ПРИЧА О СКАКАВЦУ

На огради, у дворишту вртића, сусрели смо се са једним занимљивим живим створењем.
Загонетка:
Шта је то зелене боје и може да скочи далеко?
Одговор: Скакавац.(Фотографије снимљене у дворишту, када су нека деца открила скакавца, налазе се у нашој медијатеци).Затим смо, сутрадан, сазнали много тога о скакавцу. Али, вероватно нисмо све запамтили, па не би било лоше да поновимо ....

Питања за децу:
 1. Скакавац може да скочи веома далеко? ( да, не)
 2. Да би морао да скаче он мора да има развијене бутне кости? (показати где су бутине, да, не)
 3. Када би човек имао тако развијене бутне кости и мишиће да ли би и он могао да скаче далеко? (да, не)
 4. Да ли неки скакавци имају крила? (да, не)
 5. Колико очију има скакавац? (пет)
 6. Где се налазе његове ''уши''- орган помоћу којега чује? ( у његовом стомаку)
 7. Како се зову два израшатаја на глави скакавца помоћу којих он осећа додир и мирис? (антене)
 8. Шта знаш занимљиво о кожи скакавца? Да ли се он некако ''пресвлачи''? ( У току свог одрастања скакавац пет пута пресвуче свој омотач.)
 9. Шта је то ''најезда скакаваца''?
 10. Ко су све природни непријатељи скакаваца? (птице, змије и муве)
 11. Шта знаш занимљиво о мувама и скакавцима?
А сада погледајте заједно слике које се могу наћи на интернету и прочитајте текст. Затим се вратите на питања и покушајте да дате све одговоре.

 
 

Скакавци су инсекти чија је главна одлика, како им и само име каже - да скачу.
На том пољу им нема равних, скакавци су у стању да прескоче раздаљину 20 пута већу од сопствене дужине!!! Замислите само човека који може да из места прескочи око 36 метара! Чак и када би био у стању да се одбаци толиком снагом човеку би далеко већи проблем био да се после толиког `лета` дочека а да се не повреди.
Скакавци припадају фамилији инсеката под именом Ацридидае, и настањују целу Планету са изузетком хладних подручја око полова. Највише их има у тропским шумама, полувлажним и травнатим пределима.
Овај необични инсект има предимензионирани `бутни` сегмент на задњим ногама који омогућава велике скокове. Када током скока/лета процени да се пребрзо креће ка подлози скакавац обично употреби крила како би успорио приземљење. Трљањем својих храпавих ножица о крила, скакавац прави онај карактеристичан звук који можемо чути током лета у природи.
Сви скакавци на глави имају две антене које им служе као орган додира и мириса. На глави скакавца налазе се два велика сложена ока и три мања која се налазе на врху главе, по једно изнад основе антена и једно између њих. Скакавац чује уз помоћ специфичног тимпаналног органа слуха који се налази са доње стране стомака.
Ови инсекти су биљоједи и у устима имају две вилице са јако развијеним зубима за кидање и жвакање. Органи налик прстима које можете видети око уста скакавца зову се палпи и у себи носе чуло укуса. Неке врсте скакаваца су и штеточине пошто се периодично појављују у ројевима и иза себе остављају потпуно уништене пољопривредне површине. Овакве појаве нису карактеристичне за Европске земље и у њима скакавци спадају у позитиван део ланца исхране. Осим што су храна за птице, они преносе и полен.

На свету постоји око 18 хиљада врста скакаваца, међу којима има и оних који се доста разликују од `домаћих` које можемо видети у свом окружењу. Нека условна подела је према дужини антена или `рогова` на оне са дугим и оне са кратким антенама. Миграторна врста која у ројевима уништава пољопривредне површине има кратке антене.
Скакавци имају два пара крила, спољашња ужа и тврда и шира и еластична којима лете. Неке врсте имају закржљала крила или их уопште немају.
Током раста скакавци пет пута пресвлаче свој егзоскелет [спољни скелет карактеристичан за инсекте]. Када тело достигне величини већу од спољашњег скелета, скакавац прогута већу количину ваздуха како би олакшао пуцање свог старог `омотача`.
Женка скакавца полаже од само два до чак 120 јаја у земљу. Њен абдомен је веома растегљив орган састављен од 11 сегмената и може се `извући` попут телескопа. На тај начин женка јаја полаже дубоко у земљу.
Природни непријатељи скакаваца осим птица су и змије али и обичне муве које полажу своја јаја међу јаја скакавца. Када се излегну муве поједу јаја скакавца. Невероватна је чињеница, али муве чак полажу јаја и на само тело скакавца. Несрећна јединка којој се то догоди буде поједена од новорођених мува!


Нема коментара:

Постави коментар