ЈЕСЕЊИ ОРКЕСТАР

Јесен 2009.

Оркестар и инструменти

Садржаји:

О овој теми причали смо у јесен 2009. У нашој медијатеци можете наћи видео материјал дечјих одговора на питање ,,Шта је оркестар?''

 Није лоше знање утврдити. Зато погледајте следеће слике и затражите од детета да каже шта се на њима налази:

Покушаћемо да научимо нешто више о инструментима. Добро је и овде поновити и проширити знања.

Музички инструменти 

Лакши задатак: Препознавање. Пример: Покажи где је хармоника... 
Тежи задатак је именовање. Именовање. Пример: Како се зове овај инструмент?
Још тежи задатак који тражи размишљање и примену стечених знања:
Пример: Једном сам шетала улицом и видела човека који свира један инструмент.Инструмент је био направљен од дрвета. Имајо је четири жице по којима је човек вукао неки штап који се, чини ми се, зове гудало. Знаш ли који је интрумент свирао тај човек?
саксофон, виолина и хармоника

Едукативна игра која може помоћи у учењу музичких инструмената
Ово је виртуелна виолина. Пробајте...


КЛАВИР


У нашој медијатеци број три (Искуства из вртића и Едукативни мултимедјиални материјал) можете пронаћи ПП презентацију ''Интрументи''.

Пробајте да свирате и лепо се забавите!
Када смо упознавали ове интрумента гледали смо видо снимке из једног вртића у којем су родитељи, баке и деке, сестре и брaћа деце из групе дошли и показали шта знају. Било би лепо да се и код нас деси слично. Кроз разговор (са децом) дошли смо да података да је то могуће. Једва чекамо да нам се јавите...

Предлог за дораду овог дела поста:
поставити линкове ка програмима за оn line учење детета, везано за ову тему.
Звукови различитих инстумената.
Ако нешто пронађете пошаљите линк.
Ево једног једноставног али занимљивог програма за  слушно разликовање тонова. ЛИНК
On line програм за учење назива и препознавање звукова инструемента 
On line програм у којем се увежбава памћење мелодије.


Предлог даљих активности на овој теми:
На чему све можемо да свирамо? Ставите пред дете мноштво материјала и подстакните га  да пронађе најразноврсније одговоре....Свирајте на чашама напуњеним водом, са затегнутим гумицама за тегле...испробавајте и експериметнишите... Направите звечке и погађајте шта је у њима. Свирајте на приручним интрументима у одређеном ритму. Или, нека вам руке буду инструменти. Тапшите у одређеном ритму а нека дете покуша да понови исти ритам.
Истраживачке игре за упознавање особина звука: разликовање буке, шума и тона; откривање како раде музички инструменти, будилник, звоно на бициклу...; простирање звука кроз различите средине (ваздух, вода, чврста тела...).
...

јесен 2009.

Наш јесењи оркестар

Пошто смо сазнали шта је оркестар и како се зову поједини инструменти ред је био да научимо нешто више о инструментима за децу. Тако смо узпознали: трианлг, звечке, и даире. Лакши задатак за дете: препознај оно што именујем. Мало тежи именуј оно што видиш. Најбољи - логички - примена знања: На једној свадби једна је девојка водила коло. Толико је уживала да је пожелела да  свира. Шта мислиш, који је инструмент одабрала: триангл или даире.
Одговор: Даире. Зато што је то инструмент који се држи једном руком. Девојка је играла коло и само једну руку је могла да користи за држање инструмента.

А онда смо покушали да направимо сопствени оркестар. На почетку је било порилично тешко. Много буке и неразумевања....али, на крају је све изгледало и звучало доста добро. Чак смо се осмелили и отишли у једну другу групу, где је вапитачица знала да свира на хаармоници и одсвирали песму пред малишанима. Још један успех за нас! Наравно, има ту још протора за рад, неко је био више а неко мање успешан.... 


Уживајте у дивним звуцима и сами откријте како се зове овај инструмент!
Како је све то изгледало можете погледати на фотографијама  и видео материјалу у нашој медјатеци.
Оркестар смо правили за песму чије су речи: 

Прође лето, дође јесен,
са дрвета пада кестен.
Час на главу, час на бок.
Пада кестен тук, тук, ток.

Можда није лоше да поновимо шта је кесетен а шта жир. Погледајте заједно слике и прокометаришите:јесен 2009.
Започео је рад на дуготрајном музичком пројекту.  У оквиру овог пројекта обадили смо, у окгобру, бројалицу ,, Пошо меда у дућан''. Цео пројекат, који можете прочитати на следећем линку
 трајао је, са прекидима, неколико месеци...